Turnhout mag 24 nieuwe winkels verwachten

Na jaren van stilstand komt er opnieuw bedrijvigheid aan de bekende site Le Bon in het hart van Turnhout. Het terrein met 220 parkeerplaatsen en daarrond winkels en appartementen is aangekocht door N3X Vastgoed, ook uit Turnhout. De nieuwe eigenaar wil de site in ere herstellen.

“Het belangrijkste nieuws is dat er nu eindelijk weer duidelijkheid is.” Zo klinkt het zowel bij N3X Vastgoed als Vansweevelt Makelaars. Beide makelaars kregen opnieuw beweging in het dossier na een lange periode van stilstand.

Vaste waarde

In de jaren ’90 vormde projectontwikkelaar Daniël Le Bon een wat verdoken stukje Turnhout om tot een site met ruime parking en daarrond winkels en appartementen. Het geheel sloot naadloos aan bij de Gasthuisstraat, al decennialang het zwaartepunt op het vlak van shoppen in de stad. Maar een tiental jaar geleden raakten alle initiatieven rond deze site wat in het slop. Uitbreidingsplannen stootten op een njet van het stadsbestuur, dat volop wou inzetten op de ontwikkeling van Turnova op de oude Brepols-site wat verderop.

Stilstand

AG Real Estate, dat elf jaar geleden de site overgekocht van Le Bon, zegde stilaan alle handelshuren op om zo te kunnen werken aan een herbestemming van de site. Maar die verliep moeizaam.“Wij zijn dan met AG Real Estate een gesprek aangegaan,” vertelt Eric Dictus van Vansweevelt Makelaars. “We vroegen of ze geen interesse hadden om te verkopen. Hun antwoord was: wij staan open voor alles. En zo hebben we stapje voor stapje de verkoper en de huidige koper bij elkaar kunnen brengen.”

Heropleving

Die nieuwe eigenaars zijn Sébastien Hendrickx en Frank Moyaert. Zij willen de site nu in ere herstellen. “Het concept blijft helemaal hetzelfde”, legt Sébastien Hendrickx uit van N3X Vastgoed. “De appartementen en winkelruimtes worden gerenoveerd en dan weer verhuurd. We houden daarbij rekening met een hedendaagse invulling van die ruimtes, zoals voor co-working of voor concept stores. Ook de werking van de parkeerplaats krijgt een update. Het informaticasysteem moet worden vernieuwd en we bekijken met de uitbater of het mogelijk is om de parking langer open te houden, het liefst 24u op 24u.”

Winkelstad

N3X Vastgoed is er gerust in dat de 24 winkelpanden weer ingevuld geraken, ook met Turnova op enkele honderden meters verderop, waar eveneens winkelruimte bijkomt. “Turnhout heeft op dat vlak te lang in een impasse gezeten”, stelt Sébastien Hendrickx. “Over Turnova bleef er lang onduidelijkheid en de werken zijn daar veel later gestart dan eerst gedacht. In tussentijd hebben grote winkelketens zich dan gevestigd aan de Steenweg op Gierle, buiten het centrum en was er op de Le Bon site kunstmatige leegstand. Nu is Turnova klaar en is er weer duidelijkheid: wil je een winkel openen buiten het centrum, dan is er mogelijk nog de Steenweg op Gierle, wil je een winkel in het centrum, dan is er Turnova of de Le Bon site. In de jaren ’90 stond Turnhout steevast in de top 10 van Vlaamse winkelsteden. Ik denk dat we opnieuw een belangrijke winkelstad kunnen worden voor de ruime regio.”

N3X Vastgoed renoveert nu eerst de 25 appartementen om die tegen Kerstmis te huur te kunnen zetten. Ook de winkelpanden worden al te huur aangeboden. Het is de bedoeling dat die gerenoveerd en weer ingevuld zijn tegen Kerstmis 2020.

Deel dit bericht

Andere nieuwsberichten